Magufadas

Heu d’anar a veure-ho.

Avui he anat a l’exposició “D’obra” del Museu del Disseny de Barcelona… i quina sorpresa més agradable. Es tracta d’un recorregut pels usos de la ceràmica aplicats a l’arquitectura al llarg de l’història, ja ho sabia, però és que últimament he patit un parell de decepcions, després ho explico, a exposicions de museus de Barcelona i avui hi anava amb una mica d’escepticisme per a no patir una altra decepció. Tot el contrari, l’exposició és fantàstica!!!!! Està ben feta, ben plantejada i el més important, és educativa i explicativa, li sap treure el suc al tema. És clar, no habia vist que darrere hi ha com a comissari Pedro Azara (una breu biografia professional) que, entre altres coses més importants, ja que és arquitecte i escriptor, ha comissariat altres exposicions fantàstiques relacionades amb l’arquitectura i l’història. “El que sabe, sabe“.
No menys important ha estat la tasca de la persona que ens ha guiat durant la visita, la Marta Rovira, que ens ha fet la visita comentada més ben explicada i preparada que he tingut el plaer d’assistir en molt de temps. Una persona jove, amb aquesta preparació, estudis (no he pensat a preguntar-li, però sabia del que parlava) interès i entusiasme és una “rara avis” en una visita comentada. Si penseu anar al museu a fer la visita comentada de l’exposició dels dissabtes, truqueu abans i demaneu si li toca a ella. No us defraudarà.

L’exposició els  ha costat preparar-la 5 anys, perquè han portat blocs de maó trobats als murs de Jericó de fa 11.000 anys, lleons fets amb maons de ceràmica vidriada de la Porta d’Ixtar de Babilònia i un arquer de Susa, socarrats de l’Alhambra, ceràmica d’en Picasso, Tàpies i Dalí, descobriràs els dibuixos que s’amaguen a la teulada de ceràmica del Mercat de Santa Caterina de Barcelona.

Per als qui teniu nens, tots els diumenges a les 11 30h organitzen un taller de ceràmica per 2 euritos!!.

6669312139_264f108890_z
Per Antonio Campoy Creative Commons BY 2.0

La primera de les dues decepcions de les quals parlava ha estat la visita guiada a l’exposició Primers pagesos/BCN. La gran innovació fa 7.500 anys organitzada al Muhba. L’exposició no està gens malament però vaig fer-hi una visita guiada amb una arqueòloga que no hi va posar gaire interès. Potser l’hora de la visita, un diumenge a les 19h00 no és la millor però.

I la decepció espatarrant ha sigut l’exposició del CCCB sobre Ramon Llull, La màquina de pensar. La veritat, no en coneixia el personatge, tan sols em sonava el nom, però em documento una mica per veure si és interessant, el trobo fascinant i em quedo meravellat amb la modernitat dels plantejaments i clarividència d’un home de l’Edat Mitjana. Decideixo anar a l’exposició esperant, amb la promesa feta pel títol de l’exposició i el resum que hi ha a la web, aprofundir en les seves idees i, en paraules del CCCB, entendre l’ars combinatoria com un precedent de les noves tecnologies de la informació. JA! Dos muntatges artístics, 4 vídeos, imitacions d’imatges de miniatures de l’Edat Mitjana projectades a la paret explicant els seus viatges, 1 màquina-robot-escultura, aquesta sí, interessant i poca cosa més. El millor és la col·lecció de llibres sobre Ramon Llull que es pot llegir a la sortida. N’hi ha un que m’interessa i la corda amb què està lligat s’ha trencat, he de tornar amb una motxilla. També a la sortida vaig descobrir el seu Llibre de les bèsties. “Juego de tronos” en estat pur de fa 600 anys, és a dir, sense sexe ni sang, però amb un Meñique disfressat de guineu. Ja ho he dit abans, Ramon Llull va ser un tipus clarivident o la intriga pel poder és la segona professió més vella del món. Hi ha una versió tipus compte adaptada per a infants que és fantàstica. En fi senyor Amador Vega Esquerra, comissari de l’exposició, segueixi escrivint llibres que és el que sap fer.

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *