Sobre el teixit de la civilització

Author:

Quines són les necessitats bàsiques per l’ésser humà?, alimentar-se, l’aixopluc i vestir-se. D’aquestes tres, la demanda de dues, alimentar-se i vestir-se, són infinites, es renoven constantment. D’aquestes dues, la que proporciona un major valor afegit és la necessitat de vestir-se, car que els tèxtils proporcionen unes oportunitats de diferenciació social, estatus, valor estètic i negoci uns quants ordres de magnitud per sobre de l’aliment, per molt vital que sigui aquest últim. Si féssim un salt enrere de 500 anys en una màquina del temps, i volguéssim utilitzar coneixements moderns per a fomentar una indústria per crear riquesa per la nostra ciutat o país, aquesta indústria seria la tèxtil. Recordem que la revolució industrial a occident es va construir sobre els telers de les fàbriques.

El tejido de la civilización” és el títol de l’últim llibre que he llegit. Recorre des de tots els angles possibles la manera en què el teixit, la seva confecció, ha estimulat el coneixement, la tecnologia, el comerç. El teixit ha sigut una força impulsora de la civilització, està darrere dels orígens de l’agricultura, un dels beneficis de la qual podria ser la producció de fibres naturals. Està darrere dels orígens de la química moderna, que buscava la creació de nous i millors tints. Està darrere de la comptabilitat per partida doble i la invenció de les lletres de canvi per part dels comerciants tèxtils italians. Els primers codis binaris (1,0,1,0,1,0,1,0) podrien tindre un origen probable en patrons per la trama d’un telar, i d’aquí podríem saltar als Elements d’Euclides, l’aritmètica dels quals tenen molt sentit prenent-los com un conjunt d’exercicis orientats a calcular els fils de la trama i l’ordit necessaris per a crear elements decoratius geomètrics a la tela.

“El tejido de la civilización” de Virginia Postrel

Tot el que el llibre explica és fascinant i l’autora, Virginia Postrel, s’ha hagut de documentar d’allò més en una gran quantitat de matèries diferents. Jo l’únic punt feble que li he trobat és que degut a la complexitat d’algunes explicacions tècniques sobre la confecció, i el funcionament d’alguns telers, falten imatges que ajudin a comprendre l’explicació, que inevitablement és feixuga.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *