Fa uns dies vaig veure capítol cinquè de la quarta temporada de The Crown i vaig quedar impactat. És boníssim, bé, tota la sèrie és una obra d’art.

El que em va impactar, despès de 40 minuts on es va elaborant una història de problemes personals dins un context de crisi econòmica, són els minuts finals del capítol on Margaret Thatcher, durant una audiència amb la reina en la qual parlen sobre l’incident amb Michael Fagan, li explica el treball dur del seu pare i com la seva voluntat el va portar a millorar la seva vida. L’emocional història que la Thatcher fictícia explica, reflexa, n’estic segur, la visió moral de la Thatcher real, que emmarcà la seva política. No sé si el director, vull pensar que si, és conscient d’haver retratat amb molta exactitud la metàfora del “pare estricte”, model definit per George Lakoff al seu llibre Política moral.

Dic emmarca amb tota la intenció, ja que és exactament això, un marc mental que condiciona fortament la seva visió política. I Thatcher aplicà aquest marc mental com a recepta econòmica per al seu país. Caldrà doncs explicar quins són els trets característics d’aquest marc mental.

  • Família nuclear tradicional en la qual el pare té el deure principal de donar manteniment i seguretat. Exerceix l’autoritat i dóna les pautes de comportament. Ensenya als fills a reconèixer el bé i el mal mitjançant estrictes regles de comportament amb càstigs per no complir-les. El pare mostra amor quan es compleixen les regles, però mai és condescendent amb els nens, ja que de fer-ho, els farà, per sempre, dependents dels altres.
  • La mare té la responsabilitat de cuidar de la casa (un apunt aquí: veure a la Primera Ministra cuinant pels seus ministres a Downing Street és tot una mostra), criar els fills i fer respectar el pare. L’amor i les atencions son part important de la vida familiar, però mai per sobre de l’autoritat paterna, que en si, és una expressió d’amor. Mitjançant la disciplina el nen aprendrà a ser autònom en la vida adulta i estarà preparat per a competir per la seva supervivència dins la societat.

En la seva audiència amb la reina, Thatcher explica com ella creu que dintre de totes les persones existeix la capacitat del treball dur que el portarà a triomfar a la vida. Aquesta creença n’inclou un altre d’implícita. Si no treballes de valent i no te’n en surts, és perquè no vols, ets un mandrós i un paràsit social.

El problema és que, malauradament, tret de casos a cel.lebrar, no és així. Personatges com en Fagan, fins i tot si ignorem els seus problemes mentals, no tenien massa oportunitats de triomfar a la vida. D’entrada, la qualitat de vida de la teva mare quan estem al fetus, ja pot portar a una petita diferencia en habilitats cognitives de l’infant. Els estímuls rebuts a la infantesa, la qualitat de l’educació, l’ambient social en el qual ens movem, són variables importants a l’hora de mesurar l’èxit social i econòmic futur. Això no vol dir que tota la vida vingui determinada i que sigui impossible prosperar si vens d’un entorn molt desfavorable, però és força més probable que neixi un o una triomfador o triomfadora si has nascut al lloc correcte.

Aquesta és la raó de ser de les beques menjador, d’una sanitat de qualitat, d’una educació gratuïta de qualitat, d’uns serveis socials atents a què tots els nens tinguin un sostre. Que aquells que, per raons diverses, neixen en un entorn desfavorable, tinguin les mateixes oportunitats de poder treballar de valent, en igualtat de condicions, per prosperar.

Actualització del 23 de gener del 2021:

Avui, quan he anat a llegir un post, per títol: Why does inequality produce high crime and low trust?, he trobat aquesta vinyeta que, crec, explica perfectament (és allò que una imatge val més que mil paraules) el perill d’aplicar la moral a la política.

El problema amb aquesta gent pobre, és que no fan res per millorar la seva situació.