Com ja vaig comentar a l’entrada anterior, que tractava de les persones que inesperadament et trobes pel camí del coneixement, “Vida, la gran historia” és el llibre més interessant dels que he llegit aquests últims cinc anys. Juan Luis Arsuaga recorre tota la història de l’evolució de forma didàctica, explicant a cada pas el perquè i conseqüències dels camins presos per aquesta, i durant aquest recorregut ho toca tot i molt més. Tots de temes que últimament m’han estat interessant, estan tractats al llibre. És com l’enciclopèdia de l’evolució. Genètica, selecció de grup, cooperació, civilització, teoria de jocs, determinisme, lliure albir, origen i destí. I és que l’estudi de l’evolució incorpora la resposta a totes les preguntes. Em posaré una nota al calendari perquè cada dos anys em recordi de tornar a llegir el llibre. De fet utilitzo el llibre com a referència sobre altres temes, si se’n parla al llibre i com es parla d’aquest tema, em dóna una clau per saber si és quelcom seriós.

Arsuaga planteja preguntes sobre el camí de l’evolució i dóna possibles respostes, generalment comenta quin és el seu parer, però la seva intenció és que nosaltres ens puguem fer una opinió i tindre el nostre parer. Per a la pregunta final del llibre, perquè estem aquí? Hi han dues possibles respostes. El sentit de l’evolució és previsible i, per tant, era inevitable l’aparició de l’home i el camí que aquest seguirà. O bé, no és previsible l’evolució, i encara menys el camí futur a on ens portarà.
Arsuaga es declara seguidor de la segona opció, però, com molt bé explica, no creure en el sentit determinat de l’evolució no vol dir no treballar perquè aquest camí sigui el que nosaltres desitgem, i fermament creu que és possible arribar-hi.

Bé, que recomano el llibre. Ja havia quedat clar, oi?

Una crítica més professional que la meva aquí